Als zelfstandige in Temse moet je al vroeg beginnen met sparen voor je pensioen. Het wettelijk pensioen dat je van de overheid krijgt, is immers niet genoeg om dezelfde levensstandaard ook tijdens je pensionering te behouden. Wat zijn voor jou als zelfstandige nu de beste manieren om voor een aanvullend pensioen te sparen?
Of je nu een vennootschap hebt of niet, elke zelfstandige kan via een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen een aanvullend pensioenspaarpotje opbouwen. Het is voor de meesten ook de interessantste spaarformule. Je kan kiezen om de premies, die volledig fiscaal aftrekbaar zijn, via je vennootschap of in eigen naam te storten in het VAPZ. Terwijl je voor later spaart, betaal je hierdoor minder belastingen en sociale bijdragen. Zo recupereer je tot wel 60% van je VAPZ-premie. Je hebt de keuze uit een gewoon VAPZ en een sociaal VAPZ.
IPT: slim sparen voor je pensioen voor zelfstandigen mét vennootschap
Heb je een vennootschap? Dan kan je als zelfstandige ook via een IPT (Individuele Pensioentoezegging) voor je pensioen sparen. Je vennootschap sluit de IPT af en betaalt de premies, die 100% aftrekbaar zijn als beroepskost (mits de 80%-regel gerespecteerd wordt en je een regelmatig maandelijks inkomen geniet).
Moest je vennootschap failliet gaan, blijft je pensioenspaarpot beschermd. Ongebruikte fiscale ruimte uit het verleden kan je trouwens tot tien jaar vóór de oprichting van je vennootschap terug opvullen via een backservice.
Het rendement van je IPT hangt af van de beleggingsformule die je kiest: tak 21 met een gewaarborgde intrestvoet of tak 23, waarbij je rendement gelinkt is aan de prestaties van beleggingsfondsen. Daardoor krijg je mogelijk uitzicht op een hoger rendement, wat zeker interessant is in tijden van hoge inflatie, maar je loopt natuurlijk wel een zeker beleggingsrisico.
Tip: je kan via je IPT zelfs vastgoed kopen, bouwen of verbouwen.
Werk je als zelfstandige zonder vennootschap en wil je bovenop het VAPZ verder bouwen aan je aanvullend pensioen? Dan kan dat via een POZ of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. De premies worden gestort in een tak 21-spaarverzekering of tak 23-beleggingsverzekering. De premies leveren je trouwens een fiscaal voordeel van 30% op.
Hoeveel je mag storten in je POZ, hangt af van de 80%-regel. Die stelt dat de som van je wettelijk en aanvullend pensioen niet meer mag bedragen dan 80% van je laatste normale jaarsalaris. Wij berekenen de maximumpremie voor jou.
Geconventioneerde zelfstandige artsen, tandartsen, apothekers, kinesisten, logopedisten en verpleegkundigen kunnen via een RIZIV-toelage van de overheid sparen voor hun pensioen. Het RIZIV stort de toelage rechtstreeks in een verzekeringscontract (een sociaal VAPZ). Je geniet tegelijk ook een dekking Gewaarborgd inkomen.
En last but not least, als zelfstandige kan je natuurlijk ook via je privé je pensioenspaarpot aanvullen. Dat kan door aan pensioensparen te doen via een pensioenspaarfonds of-verzekering. Je krijgt een belastingvoordeel van 30% op bedragen tot 990 euro per jaar en 25% op bedragen tot 1.270 euro. Een andere optie is om via een individuele levensverzekering aan langetermijnsparen te doen. Ook deze vorm van pensioenopbouw geeft je een fiscaal voordeel. Op bedragen tot 2.350 euro kan je rekenen op een belastingvermindering van 30%.
Voor een pensioenoplossing op maat moet je als zelfstandige in Temse bij Lardenoit zijn. We luisteren naar wat je nodig hebt en gaan echt op zoek naar de beste oplossing voor jou. We werken 100% onafhankelijk van de grote verzekeringsmaatschappijen. Al 40 jaar is het de prioriteit van ons team om je elke dag een topservice aan topkwaliteit te leveren.
Kom je graag bij ons op kantoor langs om samen te bekijken hoe jij nu best voor een aanvullend pensioen kan sparen? Neem dan zeker contact met ons op om een afspraak te maken. We helpen je graag aan de ideale pensioenoplossing.