Sparen voor je pensioen als zelfstandigen in Sint-Gillis-Waas

 

Zelfstandigen in Temse beginnen best al vroeg in hun carrière aan hun pensioen te denken. Het wettelijk pensioen dat je van de overheid krijgt, is namelijk niet voldoende om dezelfde levensstandaard aan te houden. Daarom zal je als zelfstandige een aanvullend pensioenspaarpotje bijeen moeten sparen. Maar wat zijn nu de beste manieren om te sparen voor je pensioen?

IPT: slim sparen voor je pensioen voor zelfstandigen mét vennootschap

Als zelfstandige met een vennootschap kan je via een IPT (Individuele Pensioentoezegging) voor je pensioen sparen. Het is je vennootschap die de IPT afsluit en de premies betaalt. Die zijn trouwens 100% aftrekbaar als beroepskost – als je je aan de 80%-regel houdt en je een regelmatig maandelijks inkomen geniet tenminste.

Maar wat als je vennootschap failliet gaat? Je pensioenspaarpot blijft beschermd! Ongebruikte fiscale ruimte uit het verleden kan je trouwens via een backservice tot tien jaar vóór de oprichting van je vennootschap opvullen. Tip: via je IPT kan je zelfs vastgoed kopen, bouwen of verbouwen.

Hoeveel je IPT opbrengt, hangt af van de beleggingsformule die je kiest. Ga je voor tak 21, dan heb je een gewaarborgde intrestvoet. Bij tak 23 is je rendement gelinkt aan de prestaties van de beleggingsfondsen. Daardoor loop je een zeker beleggingsrisico. Doen de fondsen het goed, dan heb je een hoger rendement. Doen ze het niet goed, dan kan je heel wat geld verliezen.

VAPZ: interessante spaarformule voor zelfstandigen in Sint-Gillis-Waas

Zelfstandigen met of zonder vennootschap kunnen via een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen voor later sparen. Het is vaak de meest interessante spaarformule. Jij kiest of je de premies in eigen naam of via je vennootschap in het VAPZ stort. De premies zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Terwijl jij spaart voor later, betaal je minder belastingen en sociale bijdragen. Op die manier recupereer je tot wel 60% van je VAPZ-premie. Voor je VAPZ zijn er twee opties waaruit je kan kiezen.

  • Gewoon VAPZ
    Bij een gewoon VAPZ ben je heel flexibel. Je kiest zelf hoeveel en wanneer je stort. Je moet er alleen rekening mee houden dat je jaarlijks maximaal 8,17% of 3.447,62 euro van je netto belastbaar inkomen in het VAPZ mag storten.
  • Sociaal VAPZ
    Een sociaal VAPZ lijkt erg op een gewoon VAPZ. Wat verschilt, zijn de aanvullende solidariteitswaarborgen en het maximumbedrag. 10% van de premie wordt gebruikt voor bepaalde sociale dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan een rente ingeval van arbeidsongeschiktheid. In een sociaal VAPZ mag je bovendien tot 9,40% van je netto belastbaar inkomen storten, met een maximumbedrag van 3.966,67 euro.

POZ: als zelfstandigen zonder vennootschap sparen voor je pensioen

Wil je als zelfstandige zonder vennootschap je pensioen verder uitbouwen? Dan doe je dat via een POZ of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. De premies die je stort in een tak 21-spaarverzekering of tak 23-beleggingsverzekering leveren je een fiscaal voordeel van 30% op.

Het bedrag dat je in een POZ mag storten, is afhankelijk van de 80%-regel. De som van je wettelijk en aanvullend pensioen mag niet meer zijn dan 80% van je laatste normale jaarsalaris. Wij berekenen de maximumpremie met plezier voor jou.   

RIZIV-toelage voor zelfstandige geconventioneerde medische beroepen in Sint-Gillis-Waas

Geconventioneerde medische beroepen kunnen via een RIZIV-toelage van de overheid sparen voor hun pensioen. Het gaat dan over zelfstandige artsen, verpleegkundigen, tandartsen, logopedisten, kinesisten en apothekers. Het RIZIV stort de toelage rechtstreeks in een sociaal VAPZ en biedt jou een dekking Gewaarborgd inkomen.

Bouw ook individueel je pensioen op

Bovenstaande manieren om voor je pensioen te sparen zijn specifiek voor zelfstandigen, maar je kan je pensioenspaarpot natuurlijk ook nog steeds via je privé aanvullen. Ook zo krijg je aantrekkelijke fiscale voordelen. Door aan pensioensparen te doen via een pensioenspaarfonds of-verzekering krijg je op bedragen tot 990 euro per jaar een belastingvoordeel van 30%. Op bedragen tot 1.270 euro is dat 25%. Via een individuele levensverzekering doe je dan weer aan langetermijnsparen. Op bedragen tot 2.350 euro kan je rekenen op een belastingvermindering van 30%.

Kantoor Lardenoit: pensioenoplossingen op maat van zelfstandigen in Sint-Gillis-Waas

Ben je als zelfstandige in Sint-Gillis-Waas op zoek naar een pensioenoplossing op maat? Dan moet je bij Lardenoit zijn. Ons team luistert aandachtig naar wat jij nodig hebt en gaat op zoek naar de best mogelijke oplossing. Ons kantoor werkt 100% onafhankelijk van de grote verzekeringsmaatschappijen. Al 40 jaar is het onze prioriteit om je dag in, dag uit een fantastische service aan topkwaliteit te bieden.

Wil je samen bekijken hoe je nu best voor een aanvullend pensioen kan sparen? Neem dan contact met ons op om een afspraak in te plannen. We staan voor je klaar met de ideale pensioenoplossing.