Sparen voor je pensioen als zelfstandigen in Bornem

 

Als zelfstandige in Bornem moet je al vroeg in je carrière aan je pensioen beginnen denken. Het wettelijk pensioen dat je van de overheid uitgekeerd krijgt, volstaat niet om je levensstandaard te behouden. Om van een zorgeloze pensionering te genieten, zal je dus zelf moeten sparen voor je pensioen. Maar wat zijn nu de beste manieren om je pensioenspaarpotje aan te vullen?

VAPZ: interessante spaarformule voor zelfstandigen in Bornem

Elke zelfstandige kan via een VAPZ of Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen sparen voor later. Voor de meesten is een VAPZ meteen ook de interessantste spaarformule. De premies zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Jij kiest of je ze via je vennootschap of in eigen naam betaalt. Terwijl jij spaart voor later, betaal je minder sociale bijdragen en belastingen. Je recupereert zo tot wel 60% van je VAPZ-premie. Er zijn twee opties waar je uit kan kiezen:

  • Gewoon VAPZ
    Een gewoon VAPZ is heel flexibel. Jij kiest hoeveel en wanneer je stort. Je moet alleen rekening houden met het maximumbedrag. Dat bedraagt 8,17% of 3.447,62 euro van je netto belastbaar inkomen.
  • Sociaal VAPZ
    Een sociaal VAPZ is erg gelijkend aan een gewoon VAPZ. Enkel de aanvullende solidariteitswaarborgen en het maximumbedrag verschillen. Zo wordt 10% van de premie gebruikt voor bepaalde sociale dekkingen, zoals een rente ingeval van arbeidsongeschiktheid. In een sociaal VAPZ mag je bovendien tot 9,40% van je netto belastbaar inkomen storten. Het absolute maximumbedrag ligt op 3.966,67 euro.

POZ: als zelfstandigen zonder vennootschap sparen voor je pensioen

Als je als zelfstandige zonder vennootschap je pensioenspaarpotje verder wilt uitbouwen, doe je dat via een POZ of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. Je stort de premies in een tak 21-spaarverzekering of tak 23-beleggingsverzekering. Die premies leveren je een fiscaal voordeel van 30% op.

Hoeveel je in een POZ mag storten, bepaalt de 80%-regel. Die zegt dat de som van je wettelijk en aanvullend pensioen niet hoger mag liggen dan 80% van je laatste normale jaarsalaris. Bij Lardenoit berekenen wij de maximumpremie met plezier voor jou.

RIZIV-toelage voor zelfstandige geconventioneerde medische beroepen in Bornem

Via een RIZIV-toelage van de overheid kunnen ook geconventioneerde medische beroepen voor hun pensioen sparen. Het gaat dan over zelfstandige artsen, tandartsen, logopedisten, kinesisten, verpleegkundigen en apothekers. Het RIZIV stort de toelage voor jou in een sociaal VAPZ. Bovenop een aanvullend pensioen biedt de toelage je ook een dekking Gewaarborgd inkomen.

IPT: slim sparen voor je pensioen voor zelfstandigen mét vennootschap

Heb je als zelfstandige een vennootschap? Dan kan je ook via een IPT (Individuele Pensioentoezegging) voor je pensioen sparen. Je vennootschap sluit de IPT af en betaalt de premies, die 100% aftrekbaar zijn als beroepskost. Daarvoor moet je je wel aan de 80%-regel houden en dien je een regelmatig maandelijks inkomen te hebben.

Ook als je vennootschap failliet gaat, blijft je opgebouwde pensioenspaarpot beschermd. Wist je trouwens al dat je ongebruikte fiscale ruimte uit het verleden tot tien jaar vóór de oprichting van je vennootschap kan opvullen via een backservice? Via een IPT kan je zelfs vastgoed kopen, bouwen of verbouwen!

Hoeveel je uit je IPT haalt, hangt af van de beleggingsformule die je verkiest. Zo heeft een tak 21 een gewaarborgde intrestvoet en is je rendement bij tak 23 gelinkt aan de prestaties van de beleggingsfondsen. In dat laatste geval loop je dus een bepaald beleggingsrisico. Doen de fondsen het niet goed? Dan kan je heel wat geld verliezen.

Bouw ook individueel je pensioen op

Je weet nu hoe je als zelfstandige je pensioenspaarpot kan aanvullen. Maar daarbovenop kan je natuurlijk ook via je privé nog extra voor je pensioen sparen. En ook daar kan je aantrekkelijke fiscale voordelen scoren. Pensioensparen via een pensioenspaarfonds of-verzekering geeft je op bedragen tot 990 euro per jaar een belastingvoordeel van 30%. Op bedragen tot 1.270 euro is dat 25%. Je kan ook langetermijnsparen via een individuele levensverzekering. Daar kan je rekenen op een belastingvermindering van 30% op bedragen tot 2.350 euro.

Kantoor Lardenoit: pensioenoplossingen op maat van zelfstandigen in Bornem

Als jij als zelfstandige in Bornem op zoek bent naar een pensioenoplossing op maat, dan ben je bij Kantoor Lardenoit aan het juiste adres. Ons professioneel en ervaren team luistert aandachtig naar wat jij zoekt. Samen vinden we de oplossing die jij nodig hebt. Ons kantoor in Bornem werkt 100% onafhankelijk van de grote verzekeringsmaatschappijen. Al 40 jaar is het onze voornaamste prioriteit om je dag in, dag uit een fantastische, kwalitatieve service te bieden.

Nieuwsgierig hoe jij nu best voor een aanvullend pensioen kan sparen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.